Išči
Moj račun
Moja košarica
Išči
Moj račun
Moja košarica
Išči
Moj račun
Moja košarica
Kakšni so učinki, če mešamo konopljo in alkohol?

Kakšni so učinki, če mešamo konopljo in alkohol?

KAJ SE ZGODI ČE MEŠAŠ TRAVO IN ALKOHOL (1200 x 800 pik)

Kaj se zgodi z vašim telesom in možgani, ko ste hkrati pijani in omamljeni?

Alkohol je že leta ena najbolj priljubljenih “drog” med ljudmi vseh starosti, danes pa se je velik del uporabnikov alkohola preusmeril v uživanje konoplje, vendar še vedno obstajajo tisti, ki še vedno radi uživajo oboje in občasno mešajo alkohol in konopljo. Zaradi tega so raziskovalci poskušali ugotoviti, kaj se zgodi z našim telesom, ko mešamo obe snovi, zato berite naprej, če želite izvedeti več o tem, kaj se zgodi z vašim telesom in možgani, ko ste hkrati pijani in omamljeni

Kako alkohol vpliva na možgane?

Alkohol ima velik vpliv na možgane, saj blokira kemične signale med nevroni, kar vodi do običajnih simptomov, ki ste jih morda doživeli, ko ste se opili, kot so:

 • impulzivno vedenje;
 • nerazločen govor;
 • slabši spomin;
 • in upočasnjeni refleksi.

Če dolgo časa intenzivno pijete, se bodo možgani na blokirane signale prilagodili tako, da se bodo močneje odzivali na določene možganske kemikalije, po odhodu alkohola pa bodo možgani še naprej prekomerno aktivirali nevrotransmiterje1, kar bo povzročilo boleče in nevarne odtegnitvene simptome, ki lahko na koncu poškodujejo možganske celice.

Poleg tega lahko uživanje alkohola poškoduje tudi možgane; pri osebah, odvisnih od alkohola, lahko pride do krčenja možganov, pri čemer se zmanjša obseg sive in bele snovi.

Če se težave ne zdravijo, se lahko poslabšajo in sčasoma povzročijo dolgotrajen sindrom, znan kot demenca kot posledica uživanja alkohola, v nekaterih primerih pa lahko povzročijo tudi amnezijo ali komo. Zdaj, ko veste nekaj več o učinkih alkohola na možgane in o tem, kako je lahko škodljiv, spoznajte, kaj se zgodi z možgani ob mešanju alkohola in konoplje.

Učinki konoplje na možgane

Konoplja je postala ena izmed najbolj priljubljenih snovi med uživalci alkohola; kot že omenjeno, alkohol vpliva na osrednji živčni sistem, saj spremeni način komunikacije nevronov z zaviranjem nevrotransmiterjev, zaradi česar informacije potujejo počasi, zato slabše čutite, zaznavate in si zapomnite.

Po drugi strani konoplja vsebuje kanabinoide, kot je THC, ki delujejo na kanabinoidne receptorje v možganih in povzročajo, da se nevroni sprožajo pogosteje kot običajno, kar povečuje vašo domišljijo in misli. Ker tako alkohol kot konoplja zavirata prenos glutamata (nevrotransmiterja, ki je odgovoren za pošiljanje signalov v osrednjem živčevju), lahko mešanje obeh snovi povzroči slabši spomin.

Kaj se zgodi, če mešaš alkohol in konopljo?

Alkohol in konoplja imata različne učinke na možgane, zato pri mešanju obeh snovi boste doživeli učinke, ki bodo ti v večini primerov veliko močnejši; Nedavne raziskave so pokazale, da ljudje, ki so mešali alkohol in konopljo, med drugim težko prepoznavajo predmete; to se ne zgodi le zato, ker ste hkrati pijani in omamljeni, temveč tudi zato, ker lahko že dva kozarca alkoholne pijače podvojita raven THC v krvi, kar pomeni, da ne boste le hitreje občutili učinka, temveč bo ta veliko močnejši in boste občutili bolj evforično vrsto omamljanja.

Kaj se zgodi, če pred uživanjem konoplje pijete alkohol?

Pitje alkohola pred uživanjem trave lahko okrepi učinke THC. Če ste izkušeni, to morda ni velik problem. Če pa ste občutljivi na travo ali nimate veliko izkušenj z njenim uživanjem, se raje izognite mešanju. Če to storite, delajte počasi in poslušajte svoje telo. V nasprotnem primeru lahko pride do tresenja telesa, mrzlice, potenja, hiter srčni utrip, vrtoglavica, želodčne težave, slabost in bruhanje, paranoja, tesnoba,..

Kaj se zgodi, če pred pitjem uživate travo?

Medtem ko obstaja nekaj raziskav o učinkih pitja alkohola pred uživanjem trave, pa ni veliko raziskav o nasprotnem pristopu. Študije, ki obstajajo, so stare in večinoma neprepričljive.

Izkazalo se je, da trava upočasni dvig ravni alkohola v krvi po zaužitju visokega odmerka alkohola. Vendar je bilo v pismu uredniku iz leta 1993 Trusted Source ta rezultat postavljen pod vprašaj. Če uporaba trave res upočasni absorpcijo alkohola, bi lahko odložila tudi občutke opitosti. To se morda zdi dobro, vendar je zaradi tega težje ugotoviti, kako oslabljeni ste v resnici. Morda se na primer počutite, kot da lahko vozite, vendar je raven alkohola v vaši krvi morda precej višja od dovoljene.

Pri mešanju trave in alkohola je treba upoštevati še veliko drugih spremenljivk, poleg tega, katero od njiju boste uporabili prej.

Te vključujejo:

 • vaša toleranca za eno ali drugo snov
 • vrsto in jakost alkohola
 • ali kadite, vapirate ali jemljete užitne snovi
 • časovni razmik med jemanjem posamezne snovi
 • ali uporabljate tudi druge snovi, vključno s tobakom ali kofeinom
 • ali jemljete zdravila

Najvarneje je, da se izogibate skupnemu uživanju trave in alkohola. Če pa se odločite, da ju boste kombinirali, začnite počasi in spremljajte, koliko zaužijete vsakega od njiju. Če že mešate je bolje, da prvo začnete z uživanjem konoplje in nato nadaljujete z alkoholom.

Čeprav sta alkohol in konoplja v primerjavi z drugimi snovmi razmeroma neškodljiva, sta lahko oba škodljiva, če ju zaužijete v prevelikih količinah ali če ju mešate, zato je nujno, da upoštevate svoje omejitve in, če je le mogoče, uživate posamezno, da se izognete dolgoročni škodi.

Kaj narediti v primeru, ko prekoračimo svoje meje z mešanjem konoplje in alkohola?

Pomembno je da poskusite ostati mirni. Pri slabih reakcijah je ključnega pomena potrpežljivost. Vaši občutki bodo sčasoma izginili. Če je mogoče, poiščite nekaj, na primer glasbo, na kar se lahko osredotočite in ne na svoje nelagodje.
Sedite ali lezite. Če se vam vrti, poiščite miren prostor za počitek, dokler se ne počutite bolje. Če je mogoče, prosite prijatelja, naj vam pomaga priti domov.
Jejte ali pijte, da povečate raven sladkorja v krvi. Malo hrane ali sladke pijače lahko pomaga ublažiti vrtoglavico.
Ostanite hidrirani. Alkohol in trava lahko povzročita občutek dehidracije. To lahko povzroči suha usta, glavobol in omotico. Pijte vodo, da bo vaše telo spet v redu.
Iztisnite limono. Limone vsebujejo kemično spojino, ki lahko zmanjša učinke THC v možganih. Dodajanje limoninega soka ali lupine v vodo vam lahko pomaga, ko se počutite preveč zadeto.
Tudi zrna popra vsebujejo spojino, za katero nekateri pravijo, da pomaga, ko ste omamljeni. Če želite to izkoristiti, zdrobite ali zmeljite pest poprovih zrnc, nato pa dolgo vdihujte. Ne približujte se preveč, da ne bi poper dejansko prišel v nos.
Z nekom se pogovorite. Če lahko, vam naj družbo dela zaupanja vreden prijatelj. Lahko vam pomaga, da ostanete mirni in si krajšate čas, dokler simptomi ne izzvenijo. Slaba reakcija na mešanje trave in alkohola običajno mine v nekaj urah.

Zaključek

Občasno kajenje in pijača in v mejah normale sta v redu, vendar lahko, če pretiravate povzročita dolgoročno škodo. Kljub temu da sta alkohol in konoplja marsikje dovoljena in se zdita neškodljiva, imata lahko dolgoročno škodljive učinke, če ju mešamo, pa še hujše. Zato ju nikoli ne smete mešati, in če ju mešate, ju nikoli ne uživajte v prevelikih količinah; Kot morda že veste, obe snovi delujeta v možganih in imata lahko hude posledice, če ne upoštevate svojih mej, zato poskrbite, da boste v primeru mešanja pozorni na simptome, in če se ne počutite dobro, prenehajte z uživanjem in se prestavite na vam varno okolje. Večina učinkov in simptomov se sprva morda ne zdi škodljiva, vendar lahko ob dolgotrajni uporabi povzroči celo smrt ali hudo poškodbo možganov, zato bodite vedno previdni!

Ne pozabite, da je kombiniranje obeh drog lahko povezano z upadom kognitivnih funkcij in povečanim tveganjem za nastanek odvisnosti.

Čeprav je morda nepošteno primerjati konopljo in alkohol pa vendar, če se vprašamo, kaj je varnejše za uporabo? Konoplja ali alkohol? Na to vprašanje lahko preberete v naslednjem članku.

Opombe:

 1. névrotransmíter -ja m (ẹ̑-í) med.
  kemična snov, ki prenaša impulze med živčnimi celicami ali med živčnimi in mišičnimi celicami, živčni prenašalec: možganski nevrotransmiter; sproščanje nevrotransmiterja / nevrotransmiter dopamin, serotonin. ↩︎

ZUNANJI VIRI

 1. Memory impairment following combined exposure to delta(9)-tetrahydrocannabinol and ethanol in rats. – Roberto Ciccocioppo, Lorena Antonelli, Michela Biondini, Marina Perfumi, Pierluigi Pompei and Maurizio Massi.
 2. Risks and Benefits of Marijuana Use: A National Survey of U.S. Adults. – Salomeh Keyhani, Stacey Steigerwald, Julie Ishida, Marzieh Vali, Magdalena Cerdá, Deborah Hasin, Camille Dollinger, Sodahm R Yoo and Beth E Cohen.
 3. Effect of cannabis on glutamate signaling in the brain: A systematic review of human and animal evidence. – Marco Colizzi, Philip McGuire, Roger G Pertwee and Sagnik Bhattacharyya.
 4. The effects of mixing cannabis and alcohol: Fast Buds. – Enzo Schillaci
 5. What Really Happens When You Mix Alcohol and Weed? – Medically reviewed by Alan Carter, Pharm.D. — By Carly Vandergriend

Vam je prebrano všeč? Delite!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Preberi še

Najbolj brano

yugoseeds_blog_001
Kako pravilno shranjevati semena konoplje

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje to spletno mesto uporablja piškotke. Več informacij.

Košarica

Dodajte še:

Nič se ni našlo